Kreft – kanskje en smittsom sykdom

Postet av chowbow 16-10-2008

Kreft er kanskje en smittsom sykdom?

Nye studier viser at ulven fra tidenes morgen har har smittet hunderasene våre med kreft.

Nye forskning tyder på at kreft kanskje er en smittsom sykdom. Studier av den særlige formen for kreft, CTVT, viser at den opprinnelig begynte hos ulver en gang for mellem 200 og 2500 år siden, hvor den oppsto spontant. Nåtidens hunder stammer fra ulven og gjennom smittet ulver har kreftsykdommen bredt seg til 80 eller flere av hunderasene våre.

Det ser ut til at CTVT smitter, fordi kreftcellene kan manipulere med immunforsvaret, hvorved CTVT-kreftcellene ikke blir gjenkjent som fremmede celler og dermed får mulighet for å dele seg og utvikle en svulst. Gjennom paring har smittet ulver overført sykdommen videre gjennom utviklingen til hundene.

I den senere tiden har mediene omtalt en form for ansiktskreft hos Den tasmanske Djevelen, et glupsk revelignende lite pungdyr. Denne kreftformen er svært smittsom og truer med å utrydde hele bestanden av pungdjevler, som stort sett utelukkende finnes på Tasmania. Årsaken til smitten kan muligens skyldes den genetiske likheten mellom pungdjevlene innavl hvor immunsystemet ikke gjenkjenner kreften som fremmede celler.

Disse studiene og undersøkelsene vekker nå mistanke om kreft også kan være smittsom blant mennesker. For å kunne utvikle seg til en smitte skal kreftceller på en naturlig måte kunne komme i kontakt med mottakelig vev. Kreftceller gjemt dypt inne i et menneskes kropp har imidlertid ikke store sjanser for å komme i kontakt med celler dypt inne i et annet menneskes kropp, f.eks. kreftceller fra en svulst i leveren. Derimot ser det ut til at livmorhalskreft (HPV) og muligens prostatakreft er smittsom fra person til person gjennom samleie. En annen mulighet kan kanskje være at lungekreft kan smitte gjennom hoste, hvorfra løsrevne kreftceller risikerer å bli hostet opp og pustet av inn en annen person.

Det kjennes heldigvis bare til ganske få dokumenterte eksempler på smitte blant mennesker – et enkelt veldokumentert tilfelle er hvor en pasient smittet kirurgen under en kreftoperasjon. Menneskets immunsystem sammen med et komplisert beskyttende system av proteiner kan muligens være en årsak til at sykdommen tilsynelatende ikke er umiddelbart smittsom, men forskerne vil nå i gang med å foreta studier av immunsvekkede AIDS-pasienter for å undersøke om de er særlig utsatte. Skulle dette vise seg å være tilfellet, så er det en mulighet for at kreft også kan være smittsom blant mennesker.

——————————–

Denne artikkelen er oversatt fra engelsk. Den er ikke samtalermedgud.no sin mening. Artikkelen er lagt ut her kun som inspirasjon til egne meninger. Du er hjertelig velkommen til å kommentere artikkelen ved å fylle ut kommentarfeltet under her.

Legg til på Facebook

Legg igjen en kommentar

Merk deg: På grunn av spam må jeg godkjenne kommentaren din før den publiseres. Du behøver ikke å sende den igjen.